Som mjölken smakade förr

Åsens mjölk är ohomogeniserad mjölk som smakar som mjölk gjorde förr. I Åsens är grädden inte finfördelad, därför ska du skaka mjölken lite lätt innan du häller upp och njuter av den. Åsens mjölk är lågpastöriserad och finns i tre varianter; lättare, original och gammaldags.

Självklart kommer mjölken från svenska gårdar. Läs om hur vi arbetar för god kohälsa här.

Vanliga frågor

Varför måste man skaka Åsens?

Åsens Lantmjölk Original är mjölken som smakar som mjölk smakade förr. Det gör den för att vi låter den vara ohomogeniserad. Det innebär att fettet inte har finfördelats - det görs först när du skakar förpackningen.

Vad är homogenisering, pastörisering och UHT-behandling?

Homogenisering innebär att fettet i mjölken finfördelas och hindras att flyta upp som grädde till ytan. Pastörisering kan ske vid olika temperaturer. Vid pastörisering av konsumtionsmjölk upphettas mjölken till 72-76 grader i 15 sekunder. Pastöriseringen avdödar sjukdomsalstrande bakterier. Ultrapastörisering, UHT, är en metod som innebär en upphettning till ca 140 grader i 2-5 sekunder. UHT-behandlad mjölk förpackas aseptiskt i speciella förpackningar. Mjölken får lång hållbarhet och kan förvaras i rumstemperatur, så länge förpackningen är obruten.

Varför använder ni en plastdunk till Åsens Lantmjölk?

Plasten i dunkarna är HDPE och kan återvinnas oändligt antal gånger till andra plastmaterial så som pallar, plaströr, blomkrukor mm. Plasten är fri från bisfenol A. HDPE är stöttålig, temperaturtålig och utformningen gör det lätt att skaka mjölken. De är några av anledningarna varför vi valt plastdunkar. Vi följer utvecklingen av nya plaster där man blandar in krita och andra ”döda material” för att minska mängden plast, men det är komplicerat att få samma egenskaper som innan beträffande hållfasthet och liknande.