0 % laktos, 100 % svensk mjölk

Skånemejeriers laktosfria sortiment MåVäl passar alla som har en känslig mage, men självklart även dig som väljer bort laktos av andra skäl.

SortimentetMaValMjölkSortimentetMaValMjölk

Vårt MåVäl-sortiment smakar precis lika gott som vårt vanliga sortiment av mjölk, fil, yoghurt och matlagningsprodukter, och innehåller alla nyttigheter minus laktosen. Allt för en sund kost och välmående mage.

Vi garanterar att våra laktosfria produkter alltid är gjorda på svensk mjölk. Läs mer om hur vi jobbar för god kohälsa här.

1L_PP2Bigad_MaVal_LF_Chokladmjolk_v_1L_PP2Bigad_MaVal_LF_Chokladmjolk_v_

Chokladmjölk utan tillsatt socker eller sötningsmedel

...Ja nu finns den faktiskt!

Skånemejerier har tagit fram marknadens första chokladmjölk utan tillsatt socker eller sötningsmedel och är gjord på 100 procent svensk mjölk från våra gårdar i södra Sverige. Denna näringsrika chokladmjölk är ett gott val för din mage. Njut av den kyld eller värmd.

Den praktiska enlitersförpackningen med skruvkork gör den perfekt att ha hemma eller ta med på utflykten.

Vanliga frågor

Varför ska du välja Skånemejeriers laktosfria produkter?

Det finns många anledningar att välja mejeriprodukter från Skånemejerier:

Alltid 100 % svensk mjölk

Vårt laktosfria sortiment är alltid baserat på 100 % svensk mjölk.

Högsta kraven på djuromsorg  

Vi bryr oss om friska och välmående kor. Vår ambition är att bli bäst i världen på djuromsorg och vi är redan på god väg. Till exempel går våra kor ute på bete under våren, sommaren och långt in på hösten. Det milda klimatet i södra Sverige, gör dessutom att korna går ute under en längre period än i resten av landet. Läs mer här.

För oss är det viktigt att både korna, bonden och naturen samverkar och mår bra. Vi är mycket noga med miljön på gårdarna och att korna har stor frihet både inne och ute.

GMO-fritt foder till korna  

Vårt laktosfria sortiment är alltid gjort på mjölk från kor som får GMO-fritt foder.

Vi satsar på de svenska mjölkbönderna

Våra bönder får enligt avtal, alltid en högre ersättning än marknadsledaren.

Varför kallas det laktosfria sortimentet MåVäl?

Genom att addera MåVäl får vi ett samlingsnamn för vårt laktosfria sortiment. MåVäl står för såväl välmående för dig som konsument som välmående för våra kor. Som konsument får du en känsla av harmoni och frihet av att välja laktosfria produkter från Skånemejerier och med vårt gedigna djuromsorgsarbete mår även djuren riktigt bra.

Dessutom vet vi att många konsumenter uppskattar ett samlingsnamn för att lättare kunna hitta i mejerikylen. Ett begrepp som tydligt visar vad som menas med.

Hur tillverkas våra laktosfria mejeriprodukter?

Så här går processen till när vi tillverkar laktosfri mjölk:

Mjölken pastöriseras* och går därefter igenom ett filter där ca hälften av laktosen filtreras bort. Sedan tillsätts enzymet laktas, vilket spjälkar allt kvarvarande laktos.  Därefter tillsätts D-vitamin precis innan värmebehandlingen för att sedan förpackas.

Vår laktosfria mjölk är en så kallad ESL mjölk.

*) Pastöriseringen är en värmebehandling som dödar eventuella bakterier och mikroorganismer som inte är hälsosamma. Pastörisering kan ske vid olika temperaturer. Lågpastörisering innebär en värmebehandling till 72-76 grader i 15 sekunder. UHT innebär upphettning till ca 140 grader i 2-5 sekunder. UHT-behandlad mjölk måste förpackas aseptiskt i speciella förpackningar och får då en lång hållbarhet samt kan förvaras i rumstemperatur (i oöppnad förpackning). UHT-behandlad mjölk får en kokt smak. Det finns även ESL, extended shelf life. Mjölken värms då upp till ca 127 grader, hålls där några sekunder och få då en längre hållbarhet jämfört med lågpastöriserad mjölk, men är fortfarande en kylvara.

Vilken hållbarhet har produkterna? Vid vilken temperatur bör de förvaras?

Mjölk: 28 dagar (1 liter och 1,5 liter) respektive 40 dagar (5 dl)

Fil: 28 dagar.

Yoghurt: 31-33 dagar.

Drickyoghurt: 30 dagar

Visp- och matlagningsgrädde: 46 dagar

Crème fraiche: 36 dagar

Gräddfil: 26 dagar

För samtliga gäller: Kylvara (max 8 grader). Öppnad förpackning håller 4-5 dygn i kylskåp.

Är näringsinnehåll, protein och kolhydratmängd samma som i konventionella mejeriprodukter?

Merparten av våra laktosfria mejeriprodukter har samma näringsinnehåll som de konventionella. I de produkter som vi filtrerar mjölk för att minska mängden laktos blir näringsinnehållet när det gäller kolhydrater något lägre. I 100 g laktosfri mjölk är kolhydratinnehållet 3,0 g, medan det är 4,9 g i konventionell mjölk. I 100 g laktosfri yoghurt och filmjölk är kolhydratinnehållet omkring 2 g istället omkring 4 g. Protein- respektive fettinnehåll skiljer sig inte åt för att det är laktosfri mjölk.

Innehåller Skånemejeriers laktosfria produkter några tillsatser?

Våra smaksatta fil och yoghurtprodukter, innehåller inga sötningsmedel, utan är sötade med vanligt socker. Vi strävar efter att hålla nere sockerinnehållet så lågt som möjligt, utan att ge vika på god smak. Till exempel har vi sänkt sockerinnehållet i vår drickyoghurt med ca 20 procent.

Alla våra naturella produkter innehåller endast mjölk, laktasenzym, D-vitamin och i förekommande fall syrningskultur.

I vår vispgrädde ingår karragenan som utvinns ur en alg. Vår laktosfria vispgrädde värmebehandlas vid högre temperatur än ”vanlig” vispgrädde och har därför längre hållbarhet. För att klara den längre hållbarheten utan att få vidhäftning i förpackningen krävs någonting som stabiliserar gräddemulsionen (undvika att grädden separerar i förpackningen och det blir en seg smörklump överst). Där har vi sett att karragenan fungerar bra. Vår laktosfria vispgrädde innehåller 0,022g karragenan/ 100g.

Vi valde att ha vispgrädde 36 procent som laktosfri då vi såg att det fanns efterfrågan på produkt med längre hållbarhet.

Vad innebär laktosintolerans?

Laktosintolerans eller överkänslighet mot laktos (mjölksocker) innebär en minskad förmåga att ta bryta ned laktos från maten. Det beror på att tarmslemhinnan inte har en tillräcklig nivå av enzymet laktas som krävs för att kunna sönderdela laktosen i tunntarmen. Vid brist på laktas bryts laktosen istället ner av tarmbakterier i tjocktarmen, vilket leder till buksmärtor, gasbildning och diarré.

Det händer att laktosintolerans förväxlas med riktig mjölkallergi, vilket är felaktigt. Överkänslighet för laktos är ingen allergi, eftersom det inte bildas några antikroppar i blodet mot laktos. Till skillnad från glutenintolerans (celiaki) blir tarmen hos en laktosintolerant inte skadad efter att man fått i sig laktos.

Friska barn över hela världen har generellt sett, från födseln till åldrarna 4-5 år tillräckligt höga nivåer av enzymet laktas i tunntarmen för att hantera laktos i modersmjölk och från andra mjölkprodukter utan besvär. Barn som föds med laktosintolerans förekommer, men detta är mycket ovanligt.

Nomadiserade och fastboende människor har sedan 10 000–15 000 år domesticerat kor för att utvinna mjölk som livsmedel. Efter årtusenden har dessa befolkningar, bl a vi här uppe i Norden, på genetisk nivå med hjälp av evolutionen gradvis tagit till oss förmågan att upprätthålla tarmens laktasnivåer. Detta kan vara orsaken till att vissa människor kan dricka mjölk efter fem års ålder.

Man räknar idag att mellan 10-15 % av Sveriges befolkning är laktosintoleranta.

Det är ofarligt att ha laktosintolerans även om besvären kan upplevas som obehagliga. Om man undviker att äta och dricka mat med mycket laktos, och istället väljer laktosfria alternativ, undviker man besvär.

Den vanligaste formen av laktosintolerans kallas primär laktosintolerans. Då har man en normal förmåga att ta upp laktos som barn. Sedan förlorar man successivt denna förmåga beroende på att laktaset minskar och till slut inte räcker till. Det sker som regel tidigast i tonåren. Då brukar man tåla livsmedel som innehåller mindre mängder mjölksocker som lagrad ost, smör och smörgåsmargariner som innehåller smörfett. De flesta brukar även tåla att i samband med maten dricka en mindre mängd mjölk.

Tillfällig laktosintolerans kan man få om slemhinnan i tunntarmen skadas av någon tarmsjukdom.

Vilka sockerarter bryter man ner laktosen i?

Glukos och galaktos

Vad innebär allergi mot mjölkprotein?

Som mjölkproteinallergiker är man allergisk mot mjölkproteinet i alla olika mjölkbaserade mejeriprodukter och måste därför avstå helt från alla sådana som annars kan orsaka allergiska reaktioner som eksem och andnöd. Även laktosfria produkter innehåller mjölkprotein och bör därför undvikas.

Varför har vi ändrat färgsignalerna för den laktosfria mjölken och matlagningsgrädden?

Efterfrågan på vår laktosfria mjölk är stor även utanför Skåne. I resten av landet är det andra färger på Lättmjölk, Mellanmjölk och Standardmjölk, så för att minska risk för förväxling har vi ändrat så att vi får samma färgkodning som resten av landet på vår laktosfria mjölk. Men innehållet är förstås detsamma, samma goda skånska mjölk.

Kan alla konsumera våra laktosfria produkter?

Dessa produkter är för alla, oavsett ålder eller om man är laktosintolerant eller inte har några matsmältningsbesvär av laktos. Viktigt att notera är dock att de som är mjölkproteinallergiker inte kan konsumera laktosfria produkter.